Author Topic: Avast changing to Pro after a System Restore  (Read 7636 times)

Offline Rosenkavalier

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #15 on: March 27, 2013, 11:22:15 AM »
Sorry, Laptop 1 has 2 GB RAM, my fault...

Offline bob3160

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 23948
  • Gender: Male
  • 53 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #16 on: March 27, 2013, 12:15:27 PM »
As already mentioned, the best suggestion is to update your Ram.  :)
Free avast! Security Seminar: http://www.authorstream.com/Presentation/bob3160-1425909-protecting-yourself/    -  Important: http://www.organdonor.gov/
My Blog: http://bob3160.blogspot.com/ - Win 8.1 Pro 64bit, 4 Gig Ram, avast!2014.9.0.2015 Free, MBAM, WinPatrol -- How to Successfully Install avast! http://goo.gl/VLXde
                     - It's nice to be Important. - It's more important to be Nice. -

Offline Rosenkavalier

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #17 on: March 28, 2013, 09:49:10 AM »
I know it's always good to have enough RAM, but unfortunately this is a laptop I can't upgrade. But still my questions are not answered: Why changes free to pro version and does it change back after the testing period? Does AVAST 8 need a minimum of 2 GB RAM to run properly?  Is there much more internet-traffic caused by AVAST than in previous versions?

Offline bob3160

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 23948
  • Gender: Male
  • 53 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #18 on: March 28, 2013, 11:45:44 AM »
I know it's always good to have enough RAM, but unfortunately this is a laptop I can't upgrade. But still my questions are not answered: Why changes free to pro version and does it change back after the testing period? Does AVAST 8 need a minimum of 2 GB RAM to run properly?  Is there much more internet-traffic caused by AVAST than in previous versions?


The system requirement can be found at:
http://www.avast.com/en-us/faq.php?article=AVKB3#artTitle


I would suggest that you do a clean install of avast! to avoid any problems.
You can find help at:
http://forum.avast.com/index.php?topic=93544.msg915130#msg915130
Let us know if that solves you problems
Free avast! Security Seminar: http://www.authorstream.com/Presentation/bob3160-1425909-protecting-yourself/    -  Important: http://www.organdonor.gov/
My Blog: http://bob3160.blogspot.com/ - Win 8.1 Pro 64bit, 4 Gig Ram, avast!2014.9.0.2015 Free, MBAM, WinPatrol -- How to Successfully Install avast! http://goo.gl/VLXde
                     - It's nice to be Important. - It's more important to be Nice. -

Offline bobo1

  • Poster
  • *
  • Posts: 468
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #19 on: March 31, 2013, 10:42:54 AM »
Yes happened to me after a system crash. System restored  and avast 8 turns into avast pro????.

Only cure is to use asw clear in safe mode.

Now not using avast 8 free now as from today. Gone back to version 7 for good as alot of problems on win xp with version 8
IBM T41 INTEL CENTRINO 1.6GHZ  3. XP SP3. 1000 MB RAM. 80GB HARD DRIVE. AVAST 9. MALWAREBYTES FREE.
NEW TEST RIG FUJITSU (SCALEO) 2.8GHZ 3000MB RAM DVI HD OUT SVGA PENT 4 AVAST 9. GAMING RIG

Offline reysajam

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #20 on: March 31, 2013, 01:40:11 PM »
i downloaded aswclear to uninstall avast then installed it again.i now got the free antivirus version but it needs updating and it takes forever to just initialize the updates.this is really giving me a major headache since i'm no computer expert and this is the first time smthing lyk this happened to me.can anyone tell me a faster way to update or did avast just got crazy?

Offline bobo1

  • Poster
  • *
  • Posts: 468
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #21 on: March 31, 2013, 02:21:18 PM »
REYSAJAM,

If you are using windows xp. Go to old apps.com and you can get Avast version 7. Version 8 is giving an odd bit of trouble with window xp users. Make sure that you use aswclear again in safemode without networking.

If you have any other traces of macafee /nortons these have to be removed with thier removal tools.

This is an issue as avast free turns to pro if you do a system restore!!!!!!!!! crazy!

Now i am back to version 7. Version 8 is causing crappy trouble with my networking connections all the time to the internet and having to reboot every now and then when i was using it.
« Last Edit: March 31, 2013, 02:25:33 PM by bobo1 »
IBM T41 INTEL CENTRINO 1.6GHZ  3. XP SP3. 1000 MB RAM. 80GB HARD DRIVE. AVAST 9. MALWAREBYTES FREE.
NEW TEST RIG FUJITSU (SCALEO) 2.8GHZ 3000MB RAM DVI HD OUT SVGA PENT 4 AVAST 9. GAMING RIG

Offline jnkyrd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #22 on: April 06, 2013, 07:59:53 PM »
It looks like this is still an issue.  Just had to do a restore today and I got the pro expired and no longer updating messages.  Re-installed 8 without using aswclear and seems to be OK for now.  Any more issues and I'm going back to 7 or maybe even another service. 

Thinking that avast is trying to do too much and be all things to all people - in other words, the integration of all of the functionality is getting too complex and therefore subject to bugs which cause major problems to the users. :(  going on  >:(

Offline Mellabella

  • Newbie
  • *
  • Posts: 12
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #23 on: April 12, 2013, 08:19:04 AM »
Have had to do several Restores in the last few days and the old problems of Pro with an expired licence are showing up again. Just waiting for the cross to come over the avast symbol! Also usually get a black screen showing just the cursor after a re-start.  How can I go back to Avast 7? Currently have the free version of Avast 8 installed with Windows 7.

Offline bob3160

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 23948
  • Gender: Male
  • 53 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #24 on: April 12, 2013, 10:42:43 AM »
It's a well known fact from all the posts in here that avast! and system restore don't get along well.
I suggest you do a clean install to avoid any future problems.
http://forum.avast.com/index.php?topic=93544.msg915130#msg915130

Free avast! Security Seminar: http://www.authorstream.com/Presentation/bob3160-1425909-protecting-yourself/    -  Important: http://www.organdonor.gov/
My Blog: http://bob3160.blogspot.com/ - Win 8.1 Pro 64bit, 4 Gig Ram, avast!2014.9.0.2015 Free, MBAM, WinPatrol -- How to Successfully Install avast! http://goo.gl/VLXde
                     - It's nice to be Important. - It's more important to be Nice. -

Offline Just Bob9

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #25 on: April 13, 2013, 05:32:06 AM »
It's a well known fact from all the posts in here that avast! and system restore don't get along well.

So now that you've figured out that this is a real problem how about an apology for your earlier rude post, re; "unimportant"?  I'm in this thread looking for answers and have better things to do than read your condescending know-it-all drivel.


Offline bob3160

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 23948
  • Gender: Male
  • 53 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #26 on: April 13, 2013, 11:41:12 AM »
It's a well known fact from all the posts in here that avast! and system restore don't get along well.

So now that you've figured out that this is a real problem how about an apology for your earlier rude post, re; "unimportant"?  I'm in this thread looking for answers and have better things to do than read your condescending know-it-all drivel.
Did you get up on the wrong side of the bed this morning ???
Free avast! Security Seminar: http://www.authorstream.com/Presentation/bob3160-1425909-protecting-yourself/    -  Important: http://www.organdonor.gov/
My Blog: http://bob3160.blogspot.com/ - Win 8.1 Pro 64bit, 4 Gig Ram, avast!2014.9.0.2015 Free, MBAM, WinPatrol -- How to Successfully Install avast! http://goo.gl/VLXde
                     - It's nice to be Important. - It's more important to be Nice. -

Offline CaptainLeonidas

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Security "rest" between the display and the chair.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #27 on: April 13, 2013, 12:04:03 PM »
Bob360....

Come with solutions not work a rounds....
That's what's asked. If you don't come with solutions stay at the side-line and let the big-wigs do the talking.
Windows Vista (x86) <-> Windows 8.1 Ultimate (x64).
AIS 9 (sub for 10 PC's), Secunia PSI v3.0.0.9016, EMET 4.1 ,Intel Core i7 X980 EE, 24Gb RAM, AMD HD6970
When installing Avast! be sure to use the custom install... never the default!

Offline bob3160

  • avast! Überevangelist
  • Maybe Bot
  • *****
  • Posts: 23948
  • Gender: Male
  • 53 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #28 on: April 13, 2013, 12:07:58 PM »
Bob360....

Come with solutions not work a rounds....
That's what's asked. If you don't come with solutions stay at the side-line and let the big-wigs do the talking.
Sometimes, when there is no solution, you need to use a work around.
Free avast! Security Seminar: http://www.authorstream.com/Presentation/bob3160-1425909-protecting-yourself/    -  Important: http://www.organdonor.gov/
My Blog: http://bob3160.blogspot.com/ - Win 8.1 Pro 64bit, 4 Gig Ram, avast!2014.9.0.2015 Free, MBAM, WinPatrol -- How to Successfully Install avast! http://goo.gl/VLXde
                     - It's nice to be Important. - It's more important to be Nice. -

Offline CaptainLeonidas

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 52
  • Security "rest" between the display and the chair.
    • Personal Message (Offline)
Re: Avast changing to Pro after a System Restore
« Reply #29 on: April 13, 2013, 12:09:28 PM »
Which is why you should not reply as the issue is already been covered that the work a round fails.
Windows Vista (x86) <-> Windows 8.1 Ultimate (x64).
AIS 9 (sub for 10 PC's), Secunia PSI v3.0.0.9016, EMET 4.1 ,Intel Core i7 X980 EE, 24Gb RAM, AMD HD6970
When installing Avast! be sure to use the custom install... never the default!

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now