Author Topic: The AAVM subsystem detected an RPC error!  (Read 112537 times)

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
The AAVM subsystem detected an RPC error!
« on: April 16, 2004, 08:56:22 PM »
Hi everyone. I don't know why but for some reason I can't make the resident protector to work on my W2k pro.
I am getting this error message: "The AAVM subsystem detected an RPC error!"
I tried to stop the service and run it manually but still doesn't work.
Any ideas?

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64890
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #1 on: April 17, 2004, 01:55:26 AM »
Hi everyone. I don't know why but for some reason I can't make the resident protector to work on my W2k pro.
I am getting this error message: "The AAVM subsystem detected an RPC error!"
I tried to stop the service and run it manually but still doesn't work.
Any ideas?

Did you try the 'Repair' function (Control Panel > Add/Remove programs > avast > Change > choose the Repair option when a window pop-up)?

If this do not work, try uninstalling/boot/installing/boot...?
Did you change your shutdown properties in Windows 2k?
The two avast! services must be running automatically when Windows starts...  ::)
The best things in life are free.

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #2 on: April 17, 2004, 06:02:15 PM »
What do you mean change your shutdown properties in Windows 2k?

Offline CharleyO

  • avast! Evangelist
  • Starting Graphoman
  • ***
  • Posts: 7102
  • Gender: Male
  • Be alert for error code - ID 10T
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #3 on: April 17, 2004, 10:19:56 PM »
Yikes! While reading this very post a few mins ago, I encountered this same error!       :o  

The monitor went black with exception of the error message in seperate and narrow black bar across the top of the screen. Pressing Ctrl+Alt+Delete at the same time did nothing ... nor did the Esc key. So, I used the reset button to restart my computer.    >:(  

The reset made me go through the scandisk function, of course. But, the computer came up normal after that. Everything seems to be funtioning correctly now.    :)  

I have no idea why that occurred and had no way of getting a screen shot of the error message.    :(  

Self-built desktop (8 years old) - AMD64 3200+_Gigabyte GA-K8NS Ultra-939_4 gb RAM_GeForceFX 5800w/256 ram_XP/SP3_Avast 7_MBAM_ZA Free __and__ Toshiba Satellite Laptop_W7-64bit_ 4 gb Ram_Avast 8_MBAM

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #4 on: April 18, 2004, 12:34:18 AM »
I did you try the 'Repair' function and it didn't work so I uninstaled/boot/instaled/boot again but right after windows starts thereĀ“s a red circle on avast! a-ball icon in system tray and when I click on it, the error message appears saying "the AAVM subsystem detected a RPC error" just like before. I enter the lincense code but the error persist. I check the services and the 2 avast's services are running in automaticly and so is the Remote Procedure Call (RPC).
I don't know what you mean by "change the shutdown properties in Windows 2k" though.

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64890
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #5 on: April 19, 2004, 02:59:11 AM »
Sorry, I mismatch the topic with 'shutdown' problems. Maybe I thought in the 'service' properties. Sorry.

Usually, the uninstall/boot/install/boot process correct the RPC errors.
Do you have any other antivirus application running in your system?
Did you install any (even in the past)?

The best things in life are free.

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #6 on: April 19, 2004, 01:09:36 PM »
Just Avast in my system. I did try to install older versions and the last version over because of the repair the RPC error.
When uninstalling I tried to remove every record in the registry related to avast or alwil but it wouldn't let me:
LEGACY_AAVMKER4
LEGACY_ASWMON
LEGACY_ASWUPDSV
LEGACY_AVAST!_ANTIVIRUS

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #7 on: April 20, 2004, 01:34:56 AM »
Anybody can help me??? I am loosing my mind here. I am starting to feel like I should try another antivirus  :'(

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64890
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #8 on: April 20, 2004, 02:08:55 AM »
Generally, you're not allowed to delete LEGACY keys in the Windows Registry.
The problem are access rights (the LEGACY was already loaded).

Sometime in the past, I have to do it and use Registrar Lite (http://www.resplendence.com/docs/). The application has a feature to get control over right access (take the ownership) of the LEGACY.

But believe me. This happens (AAVM / RPC error) when you have a 'second' antivirus application in your system. Or you did not uninstall it correctly prior avast installation.

Can you say something about this?
You do not have to delete LEGACY keys if you uninstall the previous antivirus application, I suppose  ::)
The best things in life are free.

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11566
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #9 on: April 20, 2004, 06:09:08 AM »
Is the "avast Antivirus" service running? (Control Panel -> Administrative Tools -> Services). If not, can you try to start it manually? Does it start? If not, what error messages do you get?

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #10 on: April 20, 2004, 01:27:39 PM »
For of them are running automaticaly... I did try to run them manually though just in case. I made a fresh new instalation of w2k in this PC just a few days ago so I know for sure that it didn't have another antivirus installed. I did install avast a few times though. How do I fix this?

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11566
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #11 on: April 20, 2004, 03:46:21 PM »
Also check the Windows event log (Control Panel -> Administrative Tools -> Event Viewer), Antivirus category. Are there any "red" entries?

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #12 on: April 20, 2004, 04:10:33 PM »
There's nothing at all in there.

Thanks,
Julio

Offline Vlk

  • Global Moderator
  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 11566
  • Gender: Male
  • Please don't send me IM's. Email only. Thx.
    • ALWIL Software
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #13 on: April 20, 2004, 04:12:36 PM »
Is "ashServ.exe" in the process list (in the Task Manager)?
How much memory does it take?

Thanks
Vlk
If at first you don't succeed, then skydiving's not for you.

Offline pwebonline

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re:The AAVM subsystem detected an RPC error!
« Reply #14 on: April 20, 2004, 04:21:28 PM »
Yes. There's ashServ.exe, ashMailSv.exe and a ashDisp.exe

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now