Author Topic: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?  (Read 12774 times)

Offline -Genesis-

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
    • Personal Message (Offline)
Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« on: April 02, 2010, 02:20:23 AM »
I just reformat my other computer then install avast.

I try quick scan. I found a bug Scan bar is 100% on starting scan

I try uninstall it and also use uninstall utility boot from safe mode to completely deleted.

Install avast again still bar is 100% on starting scan.

Anyone has a solution?

Btw this is a fresh format. No security software installed except avast.
Windows 7 64 Bit Sp1/ Avast Free 7.0.1456/ Firefox 14/ Adblock Plus/

Windows Xp Pro 32Bit/ Intel Core2Duo 2.93 Ghz/ 2 Gig Ram DDR3/ Inno3d GT440 1Gig DDR3/ Avast 6.0.1289 Free (Manual Update)/ Deep Freeze Standard 6

Offline NON

  • Japanese User
  • avast! Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1595
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #1 on: April 02, 2010, 07:29:57 AM »
I tried it, and had similar, but not same issue...

First, bar says now 0%, but after scanning large archive / movie / sound / picture folder (it consumes about 20GB) bar says now 100%, but scan continues...
I don't know how this percentage is calculated, but it seems skipped large files mislead calculation.

chubalz, don't you have some large-size directory on your drive root?
And if so, what its name (mine is "Data" directory, maybe started more beginning letter)?
Main: Win7 SP1 32bit / Core i5 450M 2.4GHz / 4GB RAM / avast! 2014 Premier / COMODO IS 6 (FW/D+/Cloud)
Mobile: Vista SP2 32bit / Core 2 Duo SU9300 1.2GHz / 3GB RAM / avast! 2014 Free / Online Armor Free (FW/PG)

Offline .: L' arc :.

  • avast! Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1782
  • Gender: Male
  • Thinking with Portals
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #2 on: April 02, 2010, 07:38:57 AM »
Similar issue with NON that I noticed a while ago but mine seems worse, if you initiate a context scan of a GB of RAR packed file then cancel it halfway finishing, you'll notice a very high CPU usage of AvastSvc.exe and continually increasing 'til PC restarts.
Windows 7 (64-bit) Home Premium SP1
avast! 9 RC1

Offline -Genesis-

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #3 on: April 03, 2010, 11:05:34 AM »
Avast Team please fix the bug on scanning.

All my computer here is bug on scanning.

The bar automatically reach to 100% even when starting to scan. Ex: Quick scan.

Im using Avast free 5.0.462
Windows 7 64 Bit Sp1/ Avast Free 7.0.1456/ Firefox 14/ Adblock Plus/

Windows Xp Pro 32Bit/ Intel Core2Duo 2.93 Ghz/ 2 Gig Ram DDR3/ Inno3d GT440 1Gig DDR3/ Avast 6.0.1289 Free (Manual Update)/ Deep Freeze Standard 6

Offline desi3026

  • Newbie
  • *
  • Posts: 15
  • Gender: Male
  • Its life Jim,but not as we know it
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #4 on: April 03, 2010, 11:17:10 AM »
Yes,same here,status bar goes to 100% about 5 seconds after start of either scan(quick or full) and stays that way for duration of scan.

Offline logos

  • avast! Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9456
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #5 on: April 03, 2010, 11:37:19 AM »
nothing special here so far. I just always noticed that the progression bar always showed 100% when there was still about 10%/5% of files left to scan, nothing new. But the bar jumping quickly to 100%, no. This can normally only happen when something isn't scanned (can't be scanned for any reason).
« Last Edit: April 03, 2010, 11:40:12 AM by Logos »
w7 - ais7

Offline RejZoR

  • Polymorphic Sheep
  • Starting Graphoman
  • *****
  • Posts: 7811
  • Gender: Male
  • We are supersheep, resistance is futile!
    • RejZoR's little secrets
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #6 on: April 03, 2010, 11:46:21 AM »
I've noticed few things:
- quick scan now takes ridiculously longer on same hardware (compared to 1 month ago or so)
- progress bar jumps to 100% after few seconds of scanning and stays there, progress bar graphics are weird as well

Looks like some VPS update or the engine update along with it borked everything.

Offline -Genesis-

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #7 on: April 03, 2010, 11:51:05 AM »
@Logos.

Its really bug.

Im using avast free for a year already.

If i click quick scan, full system scan or even manual scan on selected folder which is 30gigs... After 5 or 10sec it will automatically reach BAR 100%.

On Quick Scan After 5secs it reach 100% and the scan still continues to 5minutes on quick scan but the bar is already 100%. Then complete.

I dunno if its on a free version only but you can try it.


This is bug.
Windows 7 64 Bit Sp1/ Avast Free 7.0.1456/ Firefox 14/ Adblock Plus/

Windows Xp Pro 32Bit/ Intel Core2Duo 2.93 Ghz/ 2 Gig Ram DDR3/ Inno3d GT440 1Gig DDR3/ Avast 6.0.1289 Free (Manual Update)/ Deep Freeze Standard 6

Offline logos

  • avast! Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9456
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #8 on: April 03, 2010, 11:53:05 AM »
should be again related to OS, just did a full scan and quick scan, both with persistence cache (using and writing), times are as usual, progress bar behavior is normal. On the other hand, I scanned a big *.rar archive, no progress bar shown at all until the scan is over, not even a 100% one. I'm not surprised, although all files inside the archive are scanned (shown in the dialog box), it's still interpreted somehow as just one file by Avast.

edit: OK I see some have this issue on Win7 too, but what can I say, I don't have that bug. I'll check later on another system that has the "free version" installed.
« Last Edit: April 03, 2010, 11:54:52 AM by Logos »
w7 - ais7

Offline logos

  • avast! Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9456
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #9 on: April 03, 2010, 12:04:38 PM »
OK confirming there's an issue with the free version. I did a quick scan on another system (W7 too), and there was no progress bar at all, not even a one hundred % bar when the scan completed, just before giving the result.
w7 - ais7

Offline -Genesis-

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #10 on: April 03, 2010, 12:16:59 PM »
Ok. Tnx for the confirmation.

Actually this bug started on April 1 Asia time.

I noticed on April 2 when i try to quick scan on my fresh format computer.

I was shock only because only few reply to my post yesterday....

So i try to test my other computer but i got same all result.

I think Alwil Team still on Vacation :'(

Windows 7 64 Bit Sp1/ Avast Free 7.0.1456/ Firefox 14/ Adblock Plus/

Windows Xp Pro 32Bit/ Intel Core2Duo 2.93 Ghz/ 2 Gig Ram DDR3/ Inno3d GT440 1Gig DDR3/ Avast 6.0.1289 Free (Manual Update)/ Deep Freeze Standard 6

Offline Tech

  • avast! team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 64881
  • Gender: Male
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #11 on: April 03, 2010, 12:20:52 PM »
Looks like some VPS update or the engine update along with it borked everything.
Yes, even the installation issues that other people are experiencing (repair does not work, firewall or ms outlook plugin does not activate).
The best things in life are free.

Offline Philbee

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 57
  • Gender: Male
  • I'm a llama!
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #12 on: April 03, 2010, 12:21:27 PM »
is there any expected time period when this bug will be fixed?  i have the same "jumping to 100%" scan bug with avast free on windows 7 x64 home premium.

Offline Rednose

  • avast! Überevangelist
  • Super Poster
  • *****
  • Posts: 1698
  • Gender: Male
    • Nederlandstalig Avast! forum
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #13 on: April 03, 2010, 12:22:39 PM »
Yes, sometimes the progress bar is acting here weird too, but I never had the "100%" issue as discriped here.

Greetz, Red.
OS: Win 7 x64 SP1 / Vista x32 SP2  Real TimeAIS  MBAM Pro  WinPatrol Plus  Hostman + MVPS HOSTS  On Demand: SAS Pro / Free  AVZ  Hitman Pro  Secunia PSI  Backup: Win 7 Image / Acronis True Image Home  VPN: Mullvad, and testing a few more

Offline -Genesis-

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 267
    • Personal Message (Offline)
Re: Bug on scanning. Bar is 100% on starting scan?
« Reply #14 on: April 03, 2010, 12:23:11 PM »
Edited:

I mean repair doesn't fix the scan bug.
« Last Edit: April 03, 2010, 12:28:37 PM by chubalz »
Windows 7 64 Bit Sp1/ Avast Free 7.0.1456/ Firefox 14/ Adblock Plus/

Windows Xp Pro 32Bit/ Intel Core2Duo 2.93 Ghz/ 2 Gig Ram DDR3/ Inno3d GT440 1Gig DDR3/ Avast 6.0.1289 Free (Manual Update)/ Deep Freeze Standard 6

 

Google Chrome

AVAST recommends using the FREE Google Chrome™ browser.

Download Google Chrome Now