Author Topic: unable to start Web shield  (Read 15226 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
unable to start Web shield
« on: August 21, 2015, 12:55:50 AM »
hello,

since this afternoon , AIS 10.3.2225 don't want to unable web shields .
I tried :
- disabled https scanings
- do  a repair
- uninstall with last uninstall tool in safe mode
- same thing with AIS 10.3.2223

My OS is winxp pro sp3

Thanks for advices.

ps:10.3.2225 worked fine before (during 1 week)

Edit: after all repairs I do , I have the same error message : Failed to load language.dll , language path:1033\UILangRes.dll
(french language)
And avast UI go to english until reboot
« Last Edit: August 21, 2015, 01:07:42 AM by chris05 »

Offline mchain

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5710
  • Spartan Warrior
Re: unable to start Web shield
« Reply #1 on: August 21, 2015, 04:04:46 AM »
Download a fresh copy of AIS here:  https://forum.avast.com/index.php?topic=174286.0

Download fresh copy of avast clear exe here:  https://www.avast.com/uninstall-utility  Follow instructions exactly.  You don't want to tell it to remove anything else other than avast.

Use a good system to download and transfer files/programs over.  Run Programs and Features and uninstall avast.  Put aswclear.exe on your desktop double-click that and reboot to administrative Safe Mode.  Run aswclear.exe using default settings.  Reboot to normal administrator desktop.  Install avast.  Reboot.

Better now? 

In case you had a different antivirus program installed before avast! use this site to completely remove:  https://singularlabs.com/uninstallers/security-software/ 
Windows 10 Home 64-bit 22H2 Microsoft Windows Defender - Windows 11 Home 23H2 - Windows 11 Pro 23H2 Avast Premier Security version 24.4.6112 (build 24.4.9067.762) UI version 1.0.803

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #2 on: August 21, 2015, 07:50:30 AM »
Thanks,

I have already a fresh copy of all my old AIS versions and avastclear (SfxInst v.10.3.2225.1172) , downloaded here and nowhere else ... instructions followed exactly.
Never others different antivirus (and firewall) program installed , I'm a 10 year (at least) avast IS user.
Other security programs I use : Malwarebytes , adwcleaner , JRT .
Except webshield (seems to work anywhere in statistics) , I can't noticed any troubles with my system (no slowness , no infected files , no blue screen ,no error messages to take care).

For language issue after repair, it's ok now , I install english language too , the french UI is ok now.

However , during repair or during web shield installer (tried to remove only this with control panel) , the file "KB970158_x86.exe\quiet" wait behind 1 minute , I don't know if it's normal (net.framefork file ?)
« Last Edit: August 21, 2015, 07:54:45 AM by chris05 »

Offline mchain

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5710
  • Spartan Warrior
Re: unable to start Web shield
« Reply #3 on: August 21, 2015, 08:20:52 AM »
At the moment, the best I can do for you is to direct you to an older version of avast that works well with XP SP3.  This link is from here and it is for version 2015.10.2.2218.942 (modified to download AIS version):  http://public.avast.com/~havel/2218/avast_internet_security_setup.exe  (Link verified)

You are not the only one experiencing unusual bugs and whatnot running the latest version of avast and XP.  I'd stay on this version for now once you install it until the fix is in on the latest released versions related to XP.

You will, of course need to save your license for use later.

As a general practice, I would suggest saving all known good working avast installation files for possible future use just in case.
Windows 10 Home 64-bit 22H2 Microsoft Windows Defender - Windows 11 Home 23H2 - Windows 11 Pro 23H2 Avast Premier Security version 24.4.6112 (build 24.4.9067.762) UI version 1.0.803

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #4 on: August 21, 2015, 08:59:13 AM »
Thanks mchain.

Yesterday I only downgrades to 2223 version , I hope you are right I have to back to one more version (2218) , I will try...

Right too , I noticed some issues posts here about XP (not only SP2 users)  ;)

Quote
As a general practice, I would suggest saving all known good working avast installation files for possible future use just in case.

As I said , it's what I do , I have all old version , it's difficult to download later secured old version of AIS  :-[ (easier for Avast antivirus)

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #5 on: August 21, 2015, 08:52:22 PM »
hello,
all is ok now with v.2015.10.2.2218  :)

strange it worked fine during a month with 2223 and 2225.

I have an other 2nd pc with W7 and a 3th with Wxp pro SP3 without any problem for now , until ......? ::)

Offline mchain

  • Avast Evangelist
  • Ultra Poster
  • ***
  • Posts: 5710
  • Spartan Warrior
Re: unable to start Web shield
« Reply #6 on: August 22, 2015, 12:30:30 AM »
Yes, glad you got it sorted out, proving you are one of the wise ones.

Be sure to set version 2218 to not automatically download or install the latest version(s).  That way there will be no unwanted surprises.
Windows 10 Home 64-bit 22H2 Microsoft Windows Defender - Windows 11 Home 23H2 - Windows 11 Pro 23H2 Avast Premier Security version 24.4.6112 (build 24.4.9067.762) UI version 1.0.803

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #7 on: September 20, 2015, 02:37:40 PM »
hello,

tried with new 2233 version.

Always issue with web shield disabled (even after a clean install with tool in SM)  :'(
Back again to 2218 and all is right.

Is someone know why avast (2223,2225,2233) start the KB970158.exe/quiet in the end of the install ?
I'm pretty sure there are something wrong with this KB in my winxp-sp3 prevent avast WS install.

I don't know if it's possible to re-install this KB or main soft who use it.

Thanks

Nb:I have an other pc with winxp-sp3 , and avast update was ok.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: unable to start Web shield
« Reply #8 on: September 20, 2015, 02:57:58 PM »
No problems here, try the following:

1. Download Avast Internet Security: https://files.avast.com/iavs9x/avast_internet_security_setup.exe
2. Follow instructions: https://www.avast.com/uninstall-utility (Run this tool for all prior installed Avast versions..!!)
3. Reinstall Avast with the downloaded installer from point 1.
4. Reboot.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #9 on: September 20, 2015, 06:51:40 PM »
Thanks ,

I know there is something wrong in my pc , but as I said in this post , I have already done more or less 10 times the accurate way to do a clean install.
Now,I don't want to do a 11th attempt but I would like to understand what is wrong in my config to prevent the latest 3 install versions of avast.

Log I have sent to avast with ticket opened not allowed them to answer me , so I keep the 2218 version again , but one day .....


Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #10 on: September 21, 2015, 06:56:56 PM »
Hello,

Is there a way to understand how I'am web unprotected.
Not sure avast web shield doesn't done his job anyway , maybe just an UI issue ?=> look at screen and web shield activity => links seems to be scanned , the number is incremented but the curve remains flat  :-\
nb:default langage is "french" but I just tried with "english" UI , same : WS doesn't start.
Is there a false infected link to see how behaves avast ?

ps:of course when I try to turn on WS by overview or by active protection settings , it doesn't turn on.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: unable to start Web shield
« Reply #11 on: September 22, 2015, 07:30:38 AM »
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #12 on: September 22, 2015, 12:48:51 PM »
Thanks

I hope my "up" this morning on the already submit ticket (last month for the same issue with v.2225) will have more chances  ::)

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76032
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: unable to start Web shield
« Reply #13 on: September 22, 2015, 12:54:25 PM »
If you don't get an answer after 7 business days, let us know your ticket-ID.
W8.1 [x64] - Avast Free AV 23.3.8047.BC [UI.757] - Firefox ESR 102.9 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 102.9.1
Avast-Tools: Secure Browser 109.0 - Cleanup 23.1 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 23.1 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline chris...

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2982
Re: unable to start Web shield
« Reply #14 on: September 22, 2015, 01:34:17 PM »
Thanks and ok , it's what I'll do if I have no answer next week

ps:in log I noticed a lot of:

[2015-09-21 11:39:21.796] [warning] [avresws    ] [  944: 2092] AvResInitialize stream filter disabled
[2015-09-21 11:39:21.796] [error  ] [aavm       ] [  944: 2092] Unable to initialize provider ahresws.dll!