Author Topic: Behavior Shield not running at startup  (Read 6750 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline priestlucas123

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 72
Behavior Shield not running at startup
« on: September 05, 2017, 12:14:56 AM »
On my Windows 7 SP1 machine (all Microsoft updates installed), running Avast free 17.6.2310 since day it was released.

About half the time my machine starts up the Behavior Shield is not running and has to be manually started via the UI. This never happened with 17.5. This is happening to other people I do computer support for, also starting with 17.6 release.

I have tried running a repair, and even uninstalling (avastclear.exe) and installing new. No other virus software has ever been installed on my machine.

Any ideas? I thought this was supposed to be fixed in 17.6, not broken.

Offline PDI

  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 115
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #1 on: September 07, 2017, 01:38:57 PM »
Hi priestlucas123,

please send me the content of the log directory via PM. I'll try to check it.

Thanks,
PDI

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 43705
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #2 on: September 07, 2017, 01:48:54 PM »
@ priestlucas123,
The problem was solved in 17.6 for those of us on Windows 10 because I submitted the requested information.
If you're willing to help those that use Windows 7, please follow the request from Avast and sent the requested information.
If you need additional help, send a PM to PDI. He's very helpful and will guide you through the process if you need the help.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.3.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline priestlucas123

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 72
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #3 on: September 07, 2017, 03:12:06 PM »
Could someone please let me know where the log directory is, and I am not familiar with PM.

Thanks

Offline PDI

  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 115
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #4 on: September 07, 2017, 03:21:22 PM »
The most common path is c:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log\ but it depends if your system is located on C: drive.

Regards,
PDI

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 43705
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #5 on: September 07, 2017, 04:20:10 PM »
Could someone please let me know where the log directory is, and I am not familiar with PM.

Thanks
PM is easy. Click on PDI's logo

Now simply select send PM


Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.3.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83317
  • No support PMs thanks
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #6 on: September 07, 2017, 04:40:51 PM »
Could someone please let me know where the log directory is, and I am not familiar with PM.

Thanks
PM is easy. Click on PDI's logo

Now simply select send PM


Unfortunately there is no means of attaching a file/s to a PM. So another method is required and email perhaps.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.5.2415 (build 20.5.5410.561) UI-1.0.532/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 43705
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #7 on: September 07, 2017, 04:43:36 PM »
One alternative is to upload the file to google drive or another place and simply enclose the link to
that file in the reply.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.3.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2100
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #8 on: September 08, 2017, 12:00:08 AM »
I am having this same issue on only one of my Windows 7 laptops using AIS.  Sometimes only Ransomware Shield won't start and other times both it and Behavoir Shield won't automatically start on powerup.  I can start them both via Avast tray icon | Right click | Avast shield control. This has persisted for the past few updates.  I've tried repairing and also a clean reinstall.  The other two laptops have essentially the same third party software as this one, with the exception of manufacturer's drivers (all three different) and this one has Quicken on it.  I have the log directory zipped.  It should be alright to upload to Avast FTP server.

AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

Online bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 43705
  • 60 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #9 on: September 08, 2017, 12:13:43 AM »
Provided you let PDI know about it and, supply him with the information needed to retrieve it from the FTP server. :)
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 10 Pro v1909 64bit, 24 Gig Ram, 1TB SSD, AvastOmni 20.3.xxx, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2100
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #10 on: September 08, 2017, 02:42:39 AM »
Zipped log directory is uploaded to Avast FTP.  Filename is GopherJohnLog.zip and is not protected by a password.
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner

Offline PDI

  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 115
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #11 on: September 08, 2017, 12:32:16 PM »
Hi Gopher John,

thank you for the data. I checked it and I need to see your debug level logs.

Could you please turn on the debug logging and provide the logs again?

Thanks a lot,
PDI

Offline PDI

  • Avast team
  • Full Member
  • *
  • Posts: 115
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #12 on: September 13, 2017, 10:52:15 AM »
Hi all,

we'd release small fix in the upcoming beta.
Could you please try the new beta once it's available and report if the issue persists? The beta should be released on Friday.

Regards,
PDI

Offline davbyrnes

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #13 on: October 11, 2017, 06:48:08 AM »
It hasn't been fixed. It was suggested I upload the contents of the log directory. However, my installation has no log directory!


Online DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 83317
  • No support PMs thanks
Re: Behavior Shield not running at startup
« Reply #14 on: October 11, 2017, 09:34:55 AM »
That is because you are looking in the wrong location, try the C:\ProgramData\AVAST Software\Avast\log folder.
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 20.5.2415 (build 20.5.5410.561) UI-1.0.532/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro