Author Topic: "Engine cannot start" trouble shooting  (Read 15478 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline zilog

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 957
  • or #f0; daa; add a,#a0; adc a,#40
"Engine cannot start" trouble shooting
« on: January 17, 2008, 11:33:07 AM »
- moved from our support SupportSuite here, maybe others might be interrested too:


 I have downloaded the software from the apple site. I am getting a
message that says the "Engine cannot Launch" and then a tab to
"Terminate". I moved the application to the trash and reinstalled and
the same thing has happened. The version of Avast is 2.74 and I'm
using a Mac OS X version 10.5.


Please, open Terminal Utility, and issue this command:
/Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD
- copy/paste results here

then, issue:
/Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333
- copy/paste results here

if ok, try:
telnet localhost 3333
- copy/paste results here

Regards,pc
May's Law: Software efficiency halves every 18 months, compensating Moore's Law. (David May, INMOS)

Offline zilog

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 957
  • or #f0; daa; add a,#a0; adc a,#40
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #1 on: January 30, 2008, 05:19:14 PM »
- moved from our support SupportSuite here, maybe others might be interrested too:


 I have downloaded the software from the apple site. I am getting a
message that says the "Engine cannot Launch" and then a tab to
"Terminate". I moved the application to the trash and reinstalled and
the same thing has happened. The version of Avast is 2.74 and I'm
using a Mac OS X version 10.5.


Please, open Terminal Utility, and issue this command:
/Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD
- copy/paste results here

then, issue:
/Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333
- copy/paste results here

if ok, try:
telnet localhost 3333
- copy/paste results here

Regards,pc


More than 10 users complained about this flaw, but until now, nobody has sent the report. Strange...

pc
May's Law: Software efficiency halves every 18 months, compensating Moore's Law. (David May, INMOS)

Offline mkisiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #2 on: February 07, 2008, 08:55:51 PM »
Hello,
I've issued the commands described above with the following results:

mkisiu:~ mkisiu$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD

ERROR-013: No listening interface specified.
mkisiu:~ mkisiu$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333

ERROR-012: Cannot locate 400.vps file in the specified data path.

...and just in case:

mkisiu:~ mkisiu$ telnet localhost 3333
Trying ::1...
telnet: connect to address ::1: Connection refused
Trying ::1...
telnet: connect to address ::1: Connection refused
Trying 127.0.0.1...
telnet: connect to address 127.0.0.1: Connection refused
telnet: Unable to connect to remote host

Cheers
Maciek



Offline zilog

  • Avast team
  • Advanced Poster
  • *
  • Posts: 957
  • or #f0; daa; add a,#a0; adc a,#40
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #3 on: February 11, 2008, 11:37:07 AM »

mkisiu:~ mkisiu$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333


Thanks a lot, dude! you're the first from cca 20 users that complained about this flaw who gave us report. Now, we know what went wrong - the file 400.vps failed to install to your "~/Library/Application Support/com.avast.MacAvast" directory.

Please, copy the desired 400.vps file from: /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/400.vps to the ~/Library/Application Support/com.avast.MacAvast . After that, try to start Avast! and the application should start to work. Please, confirm.

Regards,
PC
May's Law: Software efficiency halves every 18 months, compensating Moore's Law. (David May, INMOS)

Offline mkisiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #4 on: February 11, 2008, 09:22:28 PM »
hi mate,
thanks a lot for your time and support. I've proceed in line with your instructions and now it is working.

Thanks again & regards
Maciek

Offline SkyMaster

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #5 on: February 19, 2008, 08:12:11 AM »
I have also run into this problem after downloading from your site to my MacBook. Upon trying to run your software, I get the same "Engine cannot launch" message with the "Terminate" window. After reading this string, I followed the request for the entries into Terminal with the following results:

Last login: Mon Feb 18 17:36:37 on console
24-113-145-236:~ rongraham$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD

ERROR-013: No listening interface specified.
24-113-145-236:~ rongraham$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333
ERROR-012: Cannot locate 400.vps file in the specified data path.
24-113-145-236:~ rongraham$ telnet localhost 3333
Trying ::1...
telnet: connect to address ::1: Connection refused
Trying ::1...
telnet: connect to address ::1: Connection refused
Trying 127.0.0.1...
telnet: connect to address 127.0.0.1: Connection refused
telnet: Unable to connect to remote host

I began to try the fix listed in the next-to-last post, but am unable to find a directory called "avast" under the "Applications" directory, or ti find the 400.vps file at all on my hard drive. I had tried to install this software before, ran into the same problem and then sent the file to trash. I have not tried deleting and then reinstalling the software since this recent download.

Ca you help?


Offline pattersd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #6 on: February 19, 2008, 06:52:25 PM »
Sorry, I'm new to Mac and I understand where I'm supposed to copy the 400.vbs file from, but don't understand where I'm supposed to copy it to.

Offline mkisiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #7 on: February 19, 2008, 10:15:52 PM »
Hi,
there is no directory called "avast" but "avast\!.app". Just try to type (in the terminal window) cd /Applications/avast and then press the tab key. The directory name should be inserted automatically.

Cheers
Maciek

Offline mkisiu

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #8 on: February 19, 2008, 10:31:15 PM »
Hi,
to pattersd:
the destination folder is located inside your home directory structure (this is the "~" sign), so the whole path looks like:
/Users/"your username here"/Library/Application Support/com.avast.MacAvast
The easy way to type the correct path is to type ~(or /Users/"your username here")/Library/Application and then press the tab key. On the screen you will see something like that: /Application\ Support/

to summarize, the destination folder looks like (in the terminal window):
~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/

cheers
Maciek

Offline pattersd

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #9 on: February 20, 2008, 04:35:52 AM »
To Maciek.  Got it.  Many thanks for your help.  Avast is now working.

Offline randreol

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #10 on: March 19, 2008, 11:09:10 AM »
Hello,

I tried the 3 suggested commands in Terminal, but I still get the "Engine cannot start" message when I start Avast!. My Terminal window displays:

Last login: Wed Mar 19 10:58:03 on ttys000
HOGESCHO-F89C0F:~ riccardo$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD

ERROR-013: No listening interface specified.
HOGESCHO-F89C0F:~ riccardo$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333Version of daemon: 0.0.68
Datapath to 400.vps: '/Users/riccardo/Library/Application Support/com.avast.MacAvast/'
Workspace directory: '/tmp/_avast4_'
License file: ''
Packers set: 0x1FFFFFFF
Scan flags: 0x01800000
Recurse depth: 32
Connection timeout: 5s
VPS version: 071209-0 09.12.2007
VPS reload: on request
Scanlog file: 'none', mask 0x00000003
Running mode: foreground
Listening interfaces: tcp:any:3333
Engine ready, listening on sockets
telnet localhost 3333


thanks - randreol

Offline randreol

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
Re: "Engine cannot start" trouble shooting
« Reply #11 on: March 19, 2008, 10:51:32 PM »
Hi again,

I was able to fix this problem by manually deleting the Avast! application and the com.avast.MacAvast folder and then reinstalling the application (reloading the licence file)

thanks - randreol

Hello,

I tried the 3 suggested commands in Terminal, but I still get the "Engine cannot start" message when I start Avast!. My Terminal window displays:

Last login: Wed Mar 19 10:58:03 on ttys000
HOGESCHO-F89C0F:~ riccardo$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD

ERROR-013: No listening interface specified.
HOGESCHO-F89C0F:~ riccardo$ /Applications/avast\!.app/Contents/Resources/com.avast.MacAvast.MAD -v -d ~/Library/Application\ Support/com.avast.MacAvast/ -t 3333Version of daemon: 0.0.68
Datapath to 400.vps: '/Users/riccardo/Library/Application Support/com.avast.MacAvast/'
Workspace directory: '/tmp/_avast4_'
License file: ''
Packers set: 0x1FFFFFFF
Scan flags: 0x01800000
Recurse depth: 32
Connection timeout: 5s
VPS version: 071209-0 09.12.2007
VPS reload: on request
Scanlog file: 'none', mask 0x00000003
Running mode: foreground
Listening interfaces: tcp:any:3333
Engine ready, listening on sockets
telnet localhost 3333


thanks - randreol