Author Topic: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?  (Read 134653 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

mmusang

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #135 on: March 19, 2010, 01:32:06 PM »
the webshield block my internet connection.
if I stop webshield, my internet connection running smoothly.
only webshield

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89015
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #136 on: March 19, 2010, 03:10:31 PM »
What is your firewall ?
Does it allow avastSvc.exe internet access ?
- If it does delete the entry for it and reconnect to the internet, this should force the firewall to ask permission again.
Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.3.6108 (build 24.3.8975.762) UI 1.0.801/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

mmusang

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #137 on: March 19, 2010, 04:19:20 PM »
What is your firewall ?
Does it allow avastSvc.exe internet access ?
- If it does delete the entry for it and reconnect to the internet, this should force the firewall to ask permission again.
my firewall is windows xp standard firewall
im not sure avastsvc have internet access or not, but it should be as other applications can access it.
fyi avast updates works without problem.

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 89015
  • No support PMs thanks
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #138 on: March 19, 2010, 04:34:57 PM »
The windows XP has zero outbound protection, so shouldn't be blocking avast. The avast update are completely different. So there is some other problem.

I don't believe we should continue this problem in this topic as it isn't related. Please start a new topic of your own, copying and pasting both your posts into the new one.

Windows 10 Home 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 24.3.6108 (build 24.3.8975.762) UI 1.0.801/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro/ Avast! Mobile Security

mmusang

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #139 on: March 19, 2010, 04:54:33 PM »
ok, i will make a new thread,
thx.

Silvara

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #140 on: March 19, 2010, 08:53:09 PM »
Oooh its not just me! Ever since allowing my client to update to the 5.x version I've seen a very noticible lag when opening multiple tabs in the browser. (It takes between 10-30 seconds) I have a second pc on my network still running the older avast and it is having no problems. Both computers are new(ish), one running Win7, the other XP both clean of any malware. The issue coincides with the newer avast being loaded and when I temporarily disable it the browser functions at its normal acceptable speed.

Richpowell

  • Guest
WebShields vs. ToonsTunes vol2
« Reply #141 on: March 19, 2010, 09:58:51 PM »
Hi Vlk,
Well, we tried removing the calls to both Woopra and Google Analytics and the problem remained. Any thoughts? The last thing I heard from our programmer is: "Maybe avast just isn't happy with flash trying to connect to remote servers via the http port."

Thanks-
Rich

vvvvv

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #142 on: March 20, 2010, 08:28:38 AM »
hi Vik

The data service is webiress. It runs in java.  I log in through my broker. Most Australian retail broker use this service.
http://www.iress.com.au/

It does seem to be ok if i but it on the exclusion list but i have to do this every time i log in. Also didn't have this problem before i upgraded.


Added - monday 22nd march

I had to stop web screen completely today. I choose the option to come back on when i restarted. This didn't work i had to manually
restart it.
« Last Edit: March 22, 2010, 12:36:12 PM by vvvvv »

Offline Chris Thomas

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1936
  • Christian Geek - aka 'born again' Geek
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #143 on: March 20, 2010, 10:58:31 AM »
Hi Vlk,

I don't seem to notice any slow down except a loss in voice clarity when I use my VOIP software on a 256KB connection....but I don't notice anything when I use a 4MB software.....

Chris


Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 48542
  • 64 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #144 on: March 20, 2010, 08:15:44 PM »
Richpowell,
no problem getting to the sign-in page with Goggle Chrome and avast!5 as you can see from this screenshot:

Free Security Seminar: https://bit.ly/bobg2023  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v22H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 23.5.6066, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://bit.ly/BobGInternet

Karolinger

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #145 on: March 20, 2010, 10:43:13 PM »
I use NetLimiter to monitor how much bandwidth each application is using. And I have found that Avastsvc.exe sometimes seems to fire up using almost my entire connection's bandwidth. I have broadband but I don't have a very fast connection.

Richpowell

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #146 on: March 21, 2010, 01:49:24 PM »
Thanks Bob,
Unfortunately the problem occurs after registering and when attempting to enter the actual game. I appreciate your effort!
Rich

institut

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #147 on: March 22, 2010, 06:47:14 PM »
Hi,
I am a French user.
I used MSE but I had doubts on its reliability.
So, there is only a few days I returned to Avast by installing the free version 5 .
I meet three problems:
  • a very clear slowing down of Web surfing although I have no tool to measure it
  • 41 false alarms (worm, trj...) resulting of a scan personalized on memory, rootkits
  • impossible to select the lines of the report and the button "apply" ineffective

Except for these blocking problems, I find new Avast clear and easy to use, good job.
Best regards
« Last Edit: March 22, 2010, 07:10:13 PM by institut »

Hermite15

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #148 on: March 22, 2010, 08:24:06 PM »
Hi,
I am a French user.
I used MSE but I had doubts on its reliability.
So, there is only a few days I returned to Avast by installing the free version 5 .
I meet three problems:
  • a very clear slowing down of Web surfing although I have no tool to measure it
  • 41 false alarms (worm, trj...) resulting of a scan personalized on memory, rootkits
  • impossible to select the lines of the report and the button "apply" ineffective

Except for these blocking problems, I find new Avast clear and easy to use, good job.
Best regards

hello, I'm a French user too ;D ... no slow down of my surfing with Avast 5. I know it's been mentioned by a couple of others here on the forums but I never experienced that. Might depend on the operating system or the browser...no idea. By the way, even if for obvious reasons I prefer Avast by far, I still consider MSE as quite a reliable AV. They (MS) surprised everyone with it. But of course if you want to switch to Avast I won't do anything to prevent it ;D

rjdpa

  • Guest
Re: Avast 5 WebShield slowing down your web surfing?
« Reply #149 on: March 23, 2010, 08:12:09 AM »
I definitely notice a difference with V5, here's my speed test results from Speedguide.net:

V4.8 Shield Off 2010.03.23 03:01 3551 kbps [444KB/s] 798 kbps [100KB/s] 95ms   US   sos.ptd.net  theshell.com
V4.8 Shield On 2010.03.23 02:36 3539 kbps [442KB/s] 793 kbps [99KB/s] 95ms   US   sos.ptd.net  theshell.com  
V5 Shield On   2010.03.23 00:46 2787 kbps [348KB/s] 797 kbps [100KB/s] 53ms   US   sos.ptd.net  theshell.com
V5 Shield Off   2010.03.23 00:45 3628 kbps [454KB/s] 768 kbps [96KB/s] 53ms   US   sos.ptd.net  theshell.com  
V5 Shield On   2010.03.23 00:40 2939 kbps [367KB/s] 724 kbps [91KB/s] 53ms   US   sos.ptd.net  theshell.com

I did the V5 shield ON test twice just to be sure it wasn't a network glitch.  I've gone back to 4.8 for now, but I'm sure I'll go back to 5 eventually.  
« Last Edit: March 23, 2010, 08:39:39 AM by rjdpa »