Author Topic: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall  (Read 16301 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vas

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« on: March 30, 2010, 08:09:30 AM »
I've tried to install Avast 5 IS on my XP laptop but the firewall does not work:
When I click on fix now or start firewall I get no response at all.

Setup log seems to indicate that the firewall service returned an error code:
01:27:24 vrb/sys  Starting service aswNdis2
01:27:24 vrb/sys  Service aswNdis2 started, errcode: 0x00000000

I'm attaching an extract of the setup log (file is larger than limit).

I've tried uninstalling, using the uninstall utility and reinstalling but to no avail.
I tried the repair option under the program setup but that didn't work either.
 
I made sure that there were no oem*.inf files in the c:\windows\inf\ that contained aswNdis as someone suggested.
Also tried using CCcleaner to clean up the registry.

After spending 4 hours rebooting/uninstalling/reinstalling, I'm giving up.
I believe the problem was caused when I initially tried to install Avast 5 IS and windows refused to start normally.

Please advise!

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #1 on: March 30, 2010, 09:50:50 AM »

I made sure that there were no oem*.inf files in the c:\windows\inf\ that contained aswNdis as someone suggested.


Okay, you tried all I know about the prob. The only idea left: does your quoted try also include oem*.inf files with a reference to aswNdis2...?
If this is true (what I believe), I'm out of ideas. Sorry.
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Lisandro

  • Avast team
  • Certainly Bot
  • *
  • Posts: 67274
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #2 on: March 30, 2010, 05:46:42 PM »
Any other previous firewall?
The best things in life are free.

Offline Frank-01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #3 on: March 31, 2010, 07:38:43 PM »
I am having the same issue. Purchased Avast Internet Security that included license for 3 machines, loaded on machine #1, no issue. This machine had Avast 4.? free version running on it. Installed v5 right over it and no issues at all. Machine #2 had Avast 5 free version on it. Again, installed the new IS5 program over it and everything works EXCEPT the firewall. The "Fix Now" button does not work nor does "Turn On". Both machines have XP-Pro with SP3. Machine #1 is wired to router, machine #2 is wireless. Windows firewall is still turned on for both machines. Tried the safe mode Avast un-installer found at the support website. No luck. Stuck for ideas. Put in a support ticket, but nothing back yet. Does anyone know if they are working on the issue? Thanks!

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #4 on: March 31, 2010, 07:41:38 PM »
Can you plug the wireless machine in to make it wired and try again?
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Frank-01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #5 on: March 31, 2010, 07:46:28 PM »
I can. Thought about it but kind of a hassle. I will try it though as you never know the "voodoo" behind this sort of thing.

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #6 on: March 31, 2010, 07:49:32 PM »
I'm asking that because I read in a thread something about a problem with avast and wireless networking... Helps maybe to close in on the trouble source.
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Frank-01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #7 on: March 31, 2010, 09:16:34 PM »
I can't get the 2nd machine to go on-line via cable to router. Not sure why. Cable looks OK. Too many variables to spend hours more on this problem. I assume Avast will fix the issue if wireless is a problem with their new software or it will not be acceptable. I also assume the windows firewall, while still turned on, is managing that part of security for now. Oh well.

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #8 on: March 31, 2010, 09:18:42 PM »
The Win firewall is ok - that is my opinion.  ;D

But it is strange that your pc won't hook to the network via cable... might be more around the bush than avast not working.
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline Frank-01

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #9 on: March 31, 2010, 11:56:30 PM »
OK, I couldn't let it go. I tested the wire and it works fine on machine #1 but not #2. Therefore most likely an unrelated matter of the internal wired network adapter. However, I pressed on and noted in Local Area Connection Properties there is a Service or Protocol missing named "Avast! Firewall NDIS Filter Driver." It is on machine #1 but not on machine #2. It is shown under services but greyed out and in order to install one needs the driver disk. I think this might be the problem. No idea how to fix yet. Wondering if you do? 

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #10 on: April 01, 2010, 08:14:20 AM »
Great that you stick into it!
I don't have any idea, but I will try to get a developers attention to this thread.
Stay around, this may be of value to all of us. And again thanks for being so "stubborn" on the plot!
 :D
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline reuth

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #11 on: April 01, 2010, 10:17:51 PM »
I got the same problem.
I installed avast 5 IS ( 3 computer license) on Win  XP over an avast free version and windows hung after the first restart.
After that I still got the message that the Firewall is not working. I de-installed avast and reinstalled -- no change.
On another machine I installed avast 5 IS on Win Vista and Firewall works fine.

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #12 on: April 01, 2010, 10:28:06 PM »
Go to add/remove programs, select avast, select update.
reboot.

Did it help?
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear

Offline reuth

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #13 on: April 01, 2010, 10:47:18 PM »
No , this did not work either.
The avast program was up to date (v. 5.0.462) and reboot did not help
« Last Edit: April 01, 2010, 11:10:53 PM by reuth »

Offline Zyndstoff (aka Steven Gail)

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 2613
  • I can resist anything except temptation.
    • tex62
Re: Avast 5.0 Internet Security - Problems with Firewall
« Reply #14 on: April 02, 2010, 09:47:11 AM »
Okay, let's see if something malicious is working on your machine: download Malwarebytes Antimalware here, install and run it.
Does it find anything?
7 x64 SP1, FF 8a Aurora, TB6, 6.0.1203 Free
Free MBAM Clear