Author Topic: avast won't run with Win XP Pro SP3  (Read 27239 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Yanto.Chiang

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1367
  • Soli Deo Gloria
    • EC-Council
avast won't run with Win XP Pro SP3
« on: May 10, 2010, 05:00:31 AM »
Dear All,

Just curious to know what is causes of this matter at my machine?

I already re-install avast! many times either with AIS or Free ones, but still doesn't running properly.

And i tried to run through services.msc, and got notification :

"Could not start the avast! antivirus service on local computer. Error 1068: The dependency service or group failed to start"

I am using Win XP Pro SP3 (Release 2002), last time i still using SP2 but i tried to upgrade become SP3 but still didn't run properly.

Is there anyone in here, ever met the same issues like me?

cheers,
Yanto Chiang | IT Security Consultants | John 3:30 He must increase, but I must decrease.

Offline Tarq57

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3694
  • If at first you don’t succeed; call it version 1.0
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #1 on: May 10, 2010, 05:23:15 AM »
Hi Yanto, XP Home SP3 here, Avast 5.0.545 running perfectly, as did 5.0.507.
Have you disabled any of the services in XP?
Tried updating to SP3 (and all subsequent updates) and then installing Avast?
WindowsXP Home SP3,Avast Free 5.1.889,Windows Firewall, Autorun Eater,Firefox w/Noscript+ /Adblock+/Better Privacy, IE8 all zones except MS Update set to "untrusted" settings,MVPS Host file.SecuniaPSI.

Offline Yanto.Chiang

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1367
  • Soli Deo Gloria
    • EC-Council
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #2 on: May 10, 2010, 07:10:49 AM »
Hi Yanto, XP Home SP3 here, Avast 5.0.545 running perfectly, as did 5.0.507.
Have you disabled any of the services in XP?
Tried updating to SP3 (and all subsequent updates) and then installing Avast?

Hi Tar,

thanks for your advice,

Anyway, since my Win XP SP2 didn't run properly then i upgrade to SP3, but still facing the same issue till last evening.
I didn't disable any services of my win xp, and i need to make sure what is the causing of this problem?

Whether avast! need some services should be running on the machine to support avast engine?
I tried with manual update already, but still the same. And the weird things, i also tried at my friend's machine which is already infected with some malware but avast! can run properly. My friend OS is XP Pro with SP2 and his avast can running properly.

Do you know what is dependency service of Win XP Pro needed to support avast engine?

cheers,
Yanto Chiang | IT Security Consultants | John 3:30 He must increase, but I must decrease.

Offline Yanto.Chiang

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1367
  • Soli Deo Gloria
    • EC-Council
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #3 on: May 11, 2010, 06:29:54 AM »
Hi All,

I am still not found what is the causing of this matter, avast 5.0 still won't run on my machine.

Last evening i tried to checked for the dependency and i found that on my machine doesn't have FltMgr at ASWMonFlt and DCOM Server Process Launcher and RPC Endpoint Mapper at RPC.

Is there any alternative way to fixed this issues?

cheers,
Yanto Chiang | IT Security Consultants | John 3:30 He must increase, but I must decrease.

Offline nmb

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3061
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #4 on: May 11, 2010, 01:12:54 PM »
Yanto,

Hi  :)

Just do this and see if it works:

1. Download full setup files of version 4 & 5.
2. Remove avast 5 and clean up using the aswclear.
3. Install version 4, restart.
4. Over 4, install v5 and see.

This has worked on many systems I have tried.

Thx
nmb

Offline Yanto.Chiang

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1367
  • Soli Deo Gloria
    • EC-Council
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #5 on: May 11, 2010, 02:43:15 PM »
Hi NMB,

Let me try first, thanks anyway.

I hope with your advice, can solved this problem.

cheers,
Yanto Chiang | IT Security Consultants | John 3:30 He must increase, but I must decrease.

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #6 on: May 11, 2010, 02:55:04 PM »
wondering how long it's gonna take until Avast acknowledges that V5 isn't fully compatible with Windows XP (SP2/3). Another example here: http://forum.avast.com/index.php?topic=59602.msg502302#msg502302 and there are tens of other posts about avast services not starting, or web shield blocking web access etc... on XP/sp3. I know it works fine for some on XP, but wouldn't it be about time to end the compatibility joke, or call it the compatibility fairy tale if you prefer >>> Avast 5 runs like s**t on many (I didn't say most, because I have no idea) XP systems, period.
w7 - ais7

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11711
    • AVAST Software
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #7 on: May 11, 2010, 02:59:37 PM »
Well... you're just wrong, period.

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #8 on: May 11, 2010, 03:02:49 PM »
Well... you're just wrong, period.


NO, period ::) there has been too many posts confirming indefinitely what I said, from the beta testing period up to now.
w7 - ais7

Offline igor

  • Avast team
  • Serious Graphoman
  • *
  • Posts: 11711
    • AVAST Software
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #9 on: May 11, 2010, 03:05:06 PM »
OK then  :-*

Offline YoKenny

  • Serious Graphoman
  • **
  • Posts: 8788
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #10 on: May 11, 2010, 03:55:29 PM »
My XP Pro system works with avast! Pro just fine.  :)

I do delay avast! from starting in the Settings Load avast! services only after loading other system services and Use special graphics effects.
 
E5200 2.5GHZ, 4GB RAM, 320GB HD, Windows 7 Home Premium 64bit, avast! V9.0 Free, IE10
P4 2.8GHZ, 1.5GB RAM, 40GB HD, XP Pro SP3 32bit, avast! V9.0 Free, Google Chrome
with hpHosts, MVPS HOSTS files, SpeedFan, WinPatrol PLUS

Offline DavidR

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 82273
  • No support PMs thanks
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #11 on: May 11, 2010, 03:58:52 PM »
Nothing wrong with my XP Pro SP3 system and avast5 either.

Lets not loose sight of the fact that this is a support forum and the greatest majority of XP users that don't have a problem don't come here to say so.

I have no idea of the number of avast5 users that are using XP but it must be quite a sizeable chunk as XP still has over 50% OS market share. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems and some reporting over 60% http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows.
« Last Edit: May 11, 2010, 04:08:23 PM by DavidR »
WinXP ProSP3/ Core2Duo E8300/ 4GB Ram/ avast! free 18.5.2342/ Firefox ESR, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ DropMyRights/ WinPatrol+/ Drive Image 7.1/ SnagIt 10.0/ avast! mobile security
Windows 10 Home 1909 64bit/ Acer Aspire F15/ Intel Core i5 7200U 2.5GHz, 8GB DDR4 memory, 256GB SSD, 1TB HDD/ avast! free 19.8.2393 (build 19.8.4793.544) UI-1.0.415/ WinPatrol+/ Firefox, uBlock Origin, uMatrix/ MailWasher Pro7.11.0/ WinPatrol+/

Offline logos

  • Avast Überevangelist
  • Serious Graphoman
  • *****
  • Posts: 9443
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #12 on: May 11, 2010, 04:08:19 PM »
1 the fact that a majority of "free version" user don't post doesn't mean they don't have problems, they'll just switch silently to another AV and won't bother to come here to report.

2 even if XP has that market share still, the Vista/Seven user base is large enough and more of them would come here to report if there were similar issues as what's experienced on XP. Again, the forum wouldn't be invaded by masses of Seven/Vista posters, but the amount of Vista/Seven complainers is just really small, very small, too small indeed on the forums, and this can be interpreted too ::)
w7 - ais7

Offline nmb

  • Avast Evangelist
  • Massive Poster
  • ***
  • Posts: 3061
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #13 on: May 11, 2010, 04:12:39 PM »
Hello,

I too had the same "avast service not starting" problem. But just installed(then) v5 over v4 and it worked flawlessly and is still working...

So let us know Yanto.

nmb

Offline Gopher John

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 2094
Re: avast won't run with Win XP Pro SP3
« Reply #14 on: May 11, 2010, 05:32:32 PM »
Nothing wrong with my XP Pro SP3 system and avast5 either.

+1
AMD A6-5350M APU with Radeon HD Graphics, 8.0GB RAM, Win7 Pro SP1 64bit, IE11
i7-3610QM 2.3GHZ, 8.0GB Ram,  Nvidia GeForce GT 630M 2GB, Win7 Pro SP1 64bit, IE 11
Common to both: Avast Premium Security 19.7.2388, WinPatrol Plus, SpywareBlaster 5.5, Opera 12.18, Firefox 68.0.2, MBam Free, CCleaner