Author Topic: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]  (Read 42121 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline essexboy

  • Malware removal instructor
  • Avast √úberevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 40632
  • Dragons by Sasha
    • Malware fixes
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #15 on: February 09, 2010, 11:13:16 PM »
A seamless transition - no problems

Nice one

Offline Avastfan1

  • Advanced Poster
  • **
  • Posts: 965
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #16 on: February 10, 2010, 12:58:08 AM »
Installed successfully and rebooted ok.

Can't test the manual update freeze problem yet as it never freezes when the virus definitions and programme are up-to-date.

Will have to wait until tomorrow when a new virus definition file update is available.
Window 7 Home Premium - Avast Pro 7.0.1474 - PC Tools Firewall Plus 7.0.0.123 - MBAM 1.70 - Firefox 17.0.1 - NoScript 2.6.4.2 - Adblock Plus 2.2.1

Offline ArtemisF0wl

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 175
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #17 on: February 10, 2010, 01:38:42 AM »
Flawless! I installed over the top of .396 and I even installed the behavior shield just for kicks... ;D  (x64 win 7)

About the MBAM issue, it seems alot better if IP Protection is disabled on Malwarebytes. For me, my system still feels too heavy running both Avast! and MBAM at the same time. I don't think it's got anything to do with Avast! though, probably any AV+another resident scanner is too much to expect top performance.
Hp Envy 8gig Ram Intel Corei7
Windows7 Home Premium x64
Avast 6 Free, Comodo Firewall 5.8 , MBAM Pro, SuperAntispyware Free, Hostsman

Offline sded

  • Avast Evangelist
  • Super Poster
  • ***
  • Posts: 1718
  • Me llamo Ed
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #18 on: February 10, 2010, 01:55:02 AM »
ArtemisFOwl, could you see if the procedure MBAM developed for MSE referenced at http://forum.avast.com/index.php?topic=55210.msg467962#msg467962 helps?
Windows 7 x64HP-SP1-No UAC, Opera 11.51, Avast! Internet Security 6.0.128, Webroot SecureAnywhere latest beta, Windows FW off, MVPS HOSTS, SAS/MBAM offline, Macrium Reflect just in case ;)

Offline ArtemisF0wl

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 175
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #19 on: February 10, 2010, 02:07:32 AM »
sure, ill gladly test it and report back. thanks
Hp Envy 8gig Ram Intel Corei7
Windows7 Home Premium x64
Avast 6 Free, Comodo Firewall 5.8 , MBAM Pro, SuperAntispyware Free, Hostsman

Offline jeffj4873

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 80
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #20 on: February 10, 2010, 02:22:17 AM »
Man you guys are right on time! Been fixing an HP printer program that shut down .396 where it wouldn't "fix" or "Repair" ot 'change" and restart the engine. Started to remove it when I saw Vik's update. So I ran .415 over top of .396 broken and it Worked!!!!

Offline olddog

  • Poster
  • *
  • Posts: 566
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #21 on: February 10, 2010, 02:50:44 AM »
Installed 5.0.415 over existing 5.0.396. No problems experienced so far, but then I only have the free (on demand) version of Malwarebyes.

Vlk - Have you done your blog on the behaviour shield yet, and if so how do I find it?
« Last Edit: February 10, 2010, 02:53:01 AM by olddog »
3.4Ghz Intel i7, 8Gb Ram, GeForce GTX560, Win 7 Pro 64 bit, Dual 1920x1080 monitors, Avast 2014, Firefox 26, Malwarebytes Pro, Paragon 14

Offline Hopper15

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 92
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #22 on: February 10, 2010, 02:55:12 AM »
VLK how long will the 4.8 version be available?
Win 8.1 64 bit 16GB Avast Free/Malwarebytes Pro/CCleaner

Offline ArtemisF0wl

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 175
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #23 on: February 10, 2010, 03:06:33 AM »
ArtemisFOwl, could you see if the procedure MBAM developed for MSE referenced at http://forum.avast.com/index.php?topic=55210.msg467962#msg467962 helps?

Seems okay! Adding MBAM to the exclusions in Avast! was slightly different, because i couldn't seem to add a single file as was outlined in the guide. Instead , I had to add the folder path          Program Files(x86)>Malwarebytes'-AntiMalware    

I did that in the main settings and file system shield, reboot. MBAM service starts after about 2 minutes or so, because it sets itself to Automatic(delay start)

Everything seems certainly better, but browsing to a large folder there is some noticeable slowdown. As far as the way my system "feels", it is not as heavy as before which means that it helps. The difference is noticeable in my opinion, I can live with it ;)
« Last Edit: February 10, 2010, 03:41:32 AM by ArtemisF0wl »
Hp Envy 8gig Ram Intel Corei7
Windows7 Home Premium x64
Avast 6 Free, Comodo Firewall 5.8 , MBAM Pro, SuperAntispyware Free, Hostsman

Offline cadremis

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 374
  • Proud Mexican Avast User
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #24 on: February 10, 2010, 03:08:35 AM »
Installed 5.0.415 over 5.0.396 with no problems, quick scan in malwarebytes took 14 minutes to acomplish, in 5.0.396 took about 18 minutes, malwarebytes stills freezes a little bit when scanning and I wonder Why in 4.8 took only 8 or 9 minutes to finish if I still have the same files in my PC... I use Malwarebytes ondemand scanner no the pro version.

First attempt to correct the problems is good, it can get a little better!...rm
1.-W/7 Ultimate SP1,32bts Intel Core 2 CPU 6300 1.86Ghz 2G RAM Intel G965.
Avast Free 7.0.1474, Online Armor Free Firewall 6.0.0.1736, Firefox 17.01, SandBoxie 3.76,Free,Mbam & SAS,PandaUSB Vaccine

Offline Francois Blais

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #25 on: February 10, 2010, 03:42:16 AM »
I had previously disabled MBAM real-time.
Am presently using PrevX. (and PrivateFirewall 7.0.20.36)
I also disabled AVAST 5.0.0.396 (free) file agent. (the only agent I had installed anyway)
Installed build 415 on top and rebooted.
When I right-clicked on the AVAST tray icon and chose to reenable the file agent, it froze...
Mouse was moving, but evertything else was frozen, PC irresponsive.
I'm presently uploading the memory dump, named "FBlais.7z" this time.
Upon reboot, AVAST is running so far...

Old P3-1000 with 512MB RAM.
XP Pro SP3 (french locale).
XP's own firewall.
No other real-time security app running, besides AVAST 5.1.884 Free.

Offline cazoza

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 140
  • a pretty malwarefighter! dont u think?
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #26 on: February 10, 2010, 04:47:24 AM »
I will test it doing an upgrade from 4.8, and i will post the results, because as i see, installing it over 5.0.396 doesn't have issues (so far) so i need to check if i can upgrade from 4.8 to this version. And Thankz for this pre-release build. You guys at alwill team do a great job.
Our actions define who we are

MoBo ASUS P5QC
ATI HD3650 1 Gb RAM PCI-E 2.0
Win 7 Ultimate x64
Quad Core q6600 2.4 GHz
8 Gb RAM DDR2 800 MHz
500 Gb HDD SATA2 32 Mb Buffer 7200 RPM

Avast 5.0.462 Free
Outpost Firewall Pro 2009 v6.7.3

Offline zfactor

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 280
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #27 on: February 10, 2010, 04:47:57 AM »
i bought three 3 pc lic keys for 2 years each i applied this update to one of my systems and it says invalid product key now. is this due to it being a pre release or is there something really wrong with my key. i have not updated the rest of them and they say they are fine still. thanks
To many systems to list specs lol.. Avast internet security beta.

"Some days your the windshield. Some days your the bug"

Offline Snagglegrain

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 221
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #28 on: February 10, 2010, 05:15:19 AM »
I will test it doing an upgrade from 4.8, and i will post the results, because as i see, installing it over 5.0.396 doesn't have issues (so far) so i need to check if i can upgrade from 4.8 to this version.
Looking forward to reading how it goes for you, and anyone else who goes from 4.8 to 5.0 over the top without uninstalling 4.8.  ;)

Offline cyberqtf

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 25
Re: INTRODUCING: New pre-release build of avast [5.0.415]
« Reply #29 on: February 10, 2010, 05:20:36 AM »
I'm not too sure about it. It's a typical "two AV's running at the same time" type of conflict. Windows was simply not designed to handle that.
I'm puzzled by this statement, since MBAM worked very well with Avast 4.8.  It also works well with McAfee Enterprise 8.7, once you put a few simple exclusions into McAfee.  It also works well with Microsoft Security Essentials.  I know because I have MBAM with real-time protection on my WinXP Pro desktop that uses McAfee, and my Win 7 netbook that used to run Avast but which now runs MSE because I had serious problems when I moved to Avast 5.