Author Topic: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding  (Read 192184 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #45 on: February 11, 2017, 03:37:33 PM »
Hi everyone,  I'm running Windows 7 Home Prem SP1 up to date.  I'm having the same/similar problems with this new version.  Tried all of the recommended approaches and none of them worked.  Luckily I make an incremental backup before making any changes to my system , so I finally went back to the prior version. 

I',m also under the impression that a clean up tool that implies that it will remove Avast from your system, should do exactly that.  If it does not then it should be spelled out in the write up for that tool.  Just for the record, I use a program to monitor every program installation and after using that to do a "clean" uninstall, and then an offline full install, same results (blank white screen, numerous error popups and on and on and on again.  For now I'll stay with the previous version.

If you have Windows Defender, it shuts down when there is another similar program installed, but the minute that I rebooted after making a complete uninstall of Avast, Defender came alive again, alerted me that updates were available.  So I'm fairly certain that Avast was removed completely

Sure hope they fix this problem

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #46 on: February 11, 2017, 08:16:32 PM »
Happy to report that unchecking the behavior box solved the problem.  I rather liked the spear icon though.  But what a relief every thing is back to "normal".  There a couple of pinned icons that had to be reinstated.  Very Happy camper ;D

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #47 on: February 11, 2017, 08:52:21 PM »
This update is seriously flawed. Go to safe mode and revert to a previous start-up that worked.
Wait a couple of month to try the update again to give AVAST an opportunity repair this flawed update 17.1.2286.
Audpeto

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #48 on: February 12, 2017, 04:15:24 AM »
Hi all,
This problem happens on Win 10 Pro latest version, too.  I use repair install(from control pannel) and can fix it temporarily. But few days later, the problem happens again when I open Avast.

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #49 on: February 12, 2017, 07:04:40 PM »
I have VISTA HOME Premium. All was OK until I did an Update (at the the AVAST programs request) on Feb 10th 2017. User Interface now not working for me. Did a repair, repeated updates to no avail. As well, my license for AVAST Internet Security has gone astray in my AVAST account. Also if I click on any license file my computer tells me its corrupted. Just repaid for a year in Dec 2016. My AVAST firewall is working.

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #50 on: February 21, 2017, 03:22:58 PM »
I just ran into the same issue out of the blue. Have been using the latest version for days without any trouble, then this happened. (I did make a clean install using avastclear.exe, so...)

try disable the behavior shield
That's not an acceptable solution, by the way.
« Last Edit: February 21, 2017, 03:26:04 PM by DocCovington »

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76115
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #51 on: February 22, 2017, 06:20:33 AM »
You could try the latest beta: https://forum.avast.com/index.php?board=15
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Charvin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 36
  • That was Clean \\
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #52 on: March 04, 2017, 04:10:31 AM »
I have tried the beta versions where the issue started poping up and decided to go back to using the current stable one and it only runs once with the current UI, that's right after the installation and a restart can cause the UI to not load up.

Rendering the product useless in my system, I have tried to make it work multiple times but failed to get it to work in any form.
Forced to use another product now. I hope they fix this issue and get back the functionality of the stable product.
It sounds like lot of people are having trouble with the same issue in an around.

Offline Asyn

  • Avast Überevangelist
  • Certainly Bot
  • *****
  • Posts: 76115
  • Urlaub/Vacation
    • >>>  Avast Forum - Deutschsprachiger Bereich  <<<
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #53 on: March 04, 2017, 05:00:33 AM »
Update to the latest version (17.2.2288): https://forum.avast.com/index.php?topic=197955.0
W8.1 [x64] - Avast PremSec 22.7.7366.BC [UI.713] - Firefox ESR 91.11 [NS/uBO/PB] - Thunderbird 91.11
Avast-Tools: Secure Browser 103.0 - Cleanup 22.2 - SecureLine 5.18 - DriverUpdater 22.2 - CCleaner 6.01
Avast Wissenswertes (Downloads, Anleitungen & Infos): https://forum.avast.com/index.php?topic=60523.0

Offline Charvin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 36
  • That was Clean \\
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #54 on: March 08, 2017, 03:03:19 PM »
Update to the latest version (17.2.2288): https://forum.avast.com/index.php?topic=197955.0

Will test that up and see if it resolves the issue. :D

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47550
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #55 on: March 08, 2017, 03:06:35 PM »
Update to the latest version (17.2.2288): https://forum.avast.com/index.php?topic=197955.0

Will test that up and see if it resolves the issue. :D
Since you're having a problem, I would suggest that you do a :

Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://

Offline Charvin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 36
  • That was Clean \\
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #56 on: March 08, 2017, 04:28:22 PM »
Update to the latest version (17.2.2288): https://forum.avast.com/index.php?topic=197955.0

Will test that up and see if it resolves the issue. :D
Since you're having a problem, I would suggest that you do a :

Clean Install of Avast:
https://goo.gl/4Ptzkf

I am doing clean installation of Avast! Using the uninstall utility to remove it via safe mode then getting back in and installing the product. Well any way, getting back to the issue. It is not yet resolved! It came right back up after the restart after installation. :( Too bad avast! too bad..

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47550
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #57 on: March 08, 2017, 04:35:36 PM »
What operating System ??? 32 or 64 bit ???
Which Avast product ??? (Free or paid)

Other security software installed.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://

REDACTED

  • Guest
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #58 on: March 08, 2017, 05:36:14 PM »
The Behavior Shield seems to be the problem. If you disable it, all returns to normal. But this is less than satisfactory since it reduces protection. I've reported this issue to Avast (so far no response), so hopefully they will issue a fix. otherwise, it will be time for a new product.

I'm currently trying this: add C:\Windows\explorer.exe and C:\Windows\ImmersiveControlPanel\SystemSettings.exe to Behavior Shield exclusions. I don't know if it will work, but it's worth a try.

Offline bob3160

  • Avast Überevangelist
  • Probably Bot
  • *****
  • Posts: 47550
  • 62 Years of Happiness
    • bob3160 Protecting Yourself, Your Computer and, Your Identity
Re: 17.1.2286 UI Failed to load. AV Service is not responding
« Reply #59 on: March 08, 2017, 06:01:12 PM »
The Behavior Shield seems to be the problem. If you disable it, all returns to normal. But this is less than satisfactory since it reduces protection. I've reported this issue to Avast (so far no response), so hopefully they will issue a fix. otherwise, it will be time for a new product.

I'm currently trying this: add C:\Windows\explorer.exe and C:\Windows\ImmersiveControlPanel\SystemSettings.exe to Behavior Shield exclusions. I don't know if it will work, but it's worth a try.
Behavior Shield is active on my system without any problems.
That's why I asked the question that I posed in my last reply.
Free avast! Security Seminar: http://bit.ly/2N1eaR2  -  Important: http://www.organdonor.gov/ -- My Web Site: http://bob3160.strikingly.com/ - Win 11 Pro v21H2 64bit, 16 Gig Ram, 1TB SSD, Avast Free 22.5, How to Successfully Install Avast http://goo.gl/VLXdeRepair & Clean Install https://goo.gl/t7aJGq -- My Online Activity https://